Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Boren tappen flowdrill 1

Flowdrill

Bij de flowdrill-techniek wordt door middel van wrijving een schroefdraad mét bus gevormd in dunwandig metaal. Heb jij een gat nodig in dunwandig materiaal? Gelre Metaal gaat graag voor je aan de slag met deze bewerking.

GO WITH THE FLOW

Flowdrillen wordt ook wel vloeiboren genoemd. Vloeiboren maakt gebruik van een zeer hittebestendig hardmetalen puntig voorwerp. Dit voorwerp wordt met hoge druk tegen het materiaal gedrukt. Door de wrijvingswarmte die hierdoor ontstaat duwt de vloeiboor door het RVS, aluminium of staal. Zo ontstaat een gat met daaromheen een bus die is ontstaan uit het door warmte weggevloeide materiaal. In deze bus kan vervolgens de schroefdraad worden gerold. Deze bus kan een lengte hebben van wel 3 keer de wanddikte van het materiaal.


IJZERSTERKE DUNNE PLATEN

Het grote voordeel van flowdrillen is dat hiermee schroefdraad kan worden aangebracht in dunne materialen. Dit lukt niet met normaal draadtappen. Bij deze techniek is het van belang dat het materiaal de enorme hitte die vrijkomt, aankan. Daarom is het vaak niet geschikt voor gecoate materialen. Flowdrillen kan worden toegepast op staal, aluminium, rvs, koper en messing. De plaat mag niet dikker zijn dan 12 mm, omdat het vervloeide materiaal dan nergens naartoe kan.

Boren tappen flowdrill 3
TAPPEN EN BOREN

Naast flowdrillen, past Gelre Metaal ook andere technieken toe, zoals tappen, boren en frezen, om gaten te maken in de metalen onderdelen. Wanneer er specifieke eisen zijn voor de ruwheid en/of tolerantie wordt er vaak gekozen voor boren. Zodra er ook een schroefdraad nodig is, dan passen we het draadtappen toe.


MEER INFORMATIE

Meer weten over de metaalbewerkingen die Gelre Metaal allemaal in huis heeft? Of een concrete metaalvraag? Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Gelre Metaal Favicon
Gelre Metaal

"Met welke metaaluitdaging kunnen we jouw organisatie helpen?"

Gelre Metaal Favicon