Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Ontbramen 1 metaalbewerking

Ontbramen

Bij plaatbewerkingen ontstaan tijdens de productie vrijwel altijd bramen, of terwijl scherpe randjes. Dit gebeurt meestal wanneer metaal koud wordt bewerkt, zoals bij zagen, lasersnijden, ponsnibbelen of stansen. Bramen zijn niet mooi om te zien, maar ze kunnen daarnaast voor verwondingen zorgen, zijn niet handvriendelijk, zorgen voor vertraging in de verwerking en door bramen hebben onderdelen vaak niet meer de juiste passing bij het monteren.

METAAL ONTBRAMEN

Het medicijn? Ontbramen. Dit kan op verscheidene manieren zoals door borstelen, schuren en trommelen. De grootte, vorm en het soort metaal bepalen hoe het beste ontbraamd kan worden.

TROMMELEN

Bij deze ontbraammethode worden kleine onderdelen in een trommelmachine met steentjes afgerond. Een simpele maar erg doeltreffende techniek. Door het trommelen worden imperfecties aan de randen verwijderd en ontstaat er een ideale basis voor bijvoorbeeld lakken of poedercoaten. Getrommelde producten voelen namelijk zeer glad aan.

Klaar om te ontbramen 2 metaalberwerking
Gelre Metaal Favicon
Gelre Metaal

"Met welke metaaluitdaging kunnen we jouw organisatie helpen?"

TROMMELS NOG AAN TOE

Gelre Metaal beschikt over een aantal trommels, gescheiden voor staal en voor RVS. Het gehele proces is geautomatiseerd. Onderdelen van staal wordt tijdens het trommelen gedroogd middels papier. Rvs-onderdelen worden na het trommelen gedroogd in een ronddroger. Het resultaat: kwaliteitsproducten zonder scherpe randjes of oneffenheden.

BORSTELEN EN SCHUREN

Door te bewerken met een borstel- of schuurmachine verdwijnen de bramen en de vervuiling, maar ook de scherpe randen. De buizen en kokers voelen na deze bewerking dan ook glad aan. Deze bewerking kan zowel enkel- als dubbelzijdig worden uitgevoerd. Wanneer rvs geborsteld of geschuurd wordt, ontstaat er vaak een gematteerd effect. Schuren is met name handig voor lange producten.

MEER INFORMATIE

Benieuwd wat Gelre Metaal voor jou kan betekenen bij de nabehandeling van verspaand of niet-verspaand aluminium, rvs of staal? Neem gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Gelre Metaal Favicon